Indrukwekkend China
Op ongeveer veertien uur vliegen ligt het fascinerend China, een van de meest afwisselende en indrukwekkende landen van Azië. Een groot cultuurgebied met een zeer lange geschiedenis en oude beschaving. We komen in deze blog ruimte tekort om alle highlights van het land te beschrijven, maar hieronder werpen we een blik op enkele spectaculaire plaatsen en bezienswaardigheden van China.
Shanghai
Shanghai was ooit een klein dorpje dat leefde van de visserij en textielindustrie, maar is inmiddels uitgegroeid tot de grootste stad van China. Het is het financiële, culturele en technologisch centrum in Oost-China. Een absolute must-see voor elke bezoeker van Shanghai is het Shanghai Museum op het Plein voor het Volk, bekend om zijn verzameling oude Chinese kunstwerken. De ronde eerste verdieping is gemaakt met de achterliggende gedachte dat de lucht rond is en de aarde vierkant. Wil je echte Chinese tuinarchitectuur zien? Ga dan naar de beroemde Yu-Tuin en drink een thee in een traditioneel Chinees theehuis. Een dagje haaien spotten doe je in het Sjanghai Ocean Aquarium, het grootste aquarium van Azië. Snuif de echte Chinese sfeer op in Duolun Lu, de culturele straat van Shanghai. Het lijkt alsof er de tijd heeft stilgestaan, je vindt er typische antiekzaakjes, theehuizen en vele koloniale woningen.
Guilin en Yangshuo
Het sprookjesachtige karstgebergte rondom Guilin en Yangshuo mag je ook zeker niet missen tijdens een rondreis. Op de rivier de Li kun je op een bamboebootje de fotogenieke kalkstenen bergtoppen langs de rivier bekijken en kun je genieten van de schitterende groene omgeving. In de nabijheid vind je ook veel kleine traditionele dorpjes en uitgestrekte rijstterrassen.
Peking
Peking in je reisprogramma opnemen, is een goede keuze. Deze Chinese hoofdstad heeft je veel te bieden. De stad telt maar liefst vijftien miljoen inwoners en is een bedrijvige metropool met gigantisch veel moderne shopgelegenheden, maar ook uiteenlopende traditionele gebouwen en pleinen. Een van de meest bekende plekken is de Verboden Stad. Achter de muren van deze stad staan maar liefst achthonderd gebouwen op een oppervlakte van driekwart vierkante kilometer. Vanuit hier bestuurden Chinese keizers van de Ming- en Qing-dynastie hun rijk. Aan de noordkant liggen de keizerlijke tuinen, waar zich ook de beroemde Muur met de Negen Draken bevindt. Een andere trekpleister is natuurlijk het enorme plein van de Hemelse Vrede, met vijfhonderd meter breed en achthonderd meter lang, het grootste plein ter wereld. Mao Zedong gebruikte dit plein om de grootsheid van de communistische partij te benadrukken door hier militaire parades te houden. Net buiten Peking ligt de overbekende Chinese muur. Dit 2400 kilometer lange bouwwerk moet je natuurlijk wel bezocht hebben voordat je weer thuis bent. Je dient wel over een goede conditie te beschikken, want de beklimming kan soms steil zijn. Als beloning krijg je een spectaculair panoramische vergezicht. Niet goed te been of liever lui dan moe? Dan kun je ook gebruik maken van de kabelbaan die je naar boven brengt.
Het Terracottaleger
Tussen de berg Li en het Xi’an ligt het befaamde Terracottaleger. Xi’an was de zetel van de eerste keizer van China, die de opdracht gaf voor het vervaardigen van het wereldberoemde terracottaleger dat na zijn dood zijn graf moest bewaken. In diverse kuilen staan 7000 soldaten en paardenfiguren en daarmee wordt het beschouwd als de belangrijkste archeologische vondst van de vorige eeuw.